top of page

Nieuws

Nieuwe penningmeester Van den Broek Lohman Fonds

11 september 2023

Peter Groeneveld, geboren op 20 oktober 1950 in Harderwijk, is benoemd tot penningmeester van het Bestuur

Op 22 jarige leeftijd is Peter naar Nunspeet verhuisd naar de Laan 15 waar zijn ouders in 1970 een drogisterij met een fotoafdeling hadden gekocht. De drogisterij ging er uit en Peter richtte zich op de fotografie. Ook kwam er in de zaak een kunstschilderafdeling bij, die door Peters echtgenote werd gerund. In december 2009, na 47 jaar, heeft Peter Groeneveld zijn fotowinkel gesloten. Peter heeft een groot netwerk in onze gemeente. Hij heeft zich o.a. vele jaren ingezet voor de plaatselijke Ondernemersvereniging, gedurende twee bestuursperiodes als voorzitter en ook zes jaar als penningmeester.

Peter volgt in de functie van penningmeester Carlie Schipper op die tot ons groot verdriet op 18 juli jl. geheel onverwacht overleed (zie In Memoriam op deze pagina).

 

Het Bestuur.

Eigen foto peter groeneveld.jpeg

In memoriam

24 juli 2023

Wij zijn geschokt en bedroefd door het plotselinge overlijden van onze penningmeester K.A. (Carlie) Schipper (10-12-1955 / 18-07-2023).
Carlie was als oud-bankier en beleggingsadviseur onze ideale penningmeester. Hij had in Nunspeet een groot en divers netwerk. Carlie was zeer betrokken bij ons fonds en werd binnen het bestuur bewonderd om zijn nuchtere en verstandige oordeel. Bovenal was hij een warm en plezierig mens die een goede vriend is geworden.
Wij zullen hem zeer missen en wensen zijn echtgenote Anneke en de kinderen heel veel sterkte.

Erik Stotijn (voorzitter)
Irene Keizer (secretaris)
Janderk Slothouber (adviseur)
 

K Schipper.jpg

Van den Broek Lohman Fonds sponsor middagconcert ouderen

15 juni 2023

Nunspeet Huis aan Huis 13-06-2023-VdBLFN

Van den Broek Lohman Fonds sponsor Taptoe Nunspeet 2023

21 maart 2023

Artikel VdBLFN Veluwse Courant 21-03-2023.jpg

Interview nieuwe directeur Erik Stotijn

24 januari 2023

Artikel VdBLFN Veluwse Courant 24-01-2023.jpg

Erik Stotijn nieuwe voorzitter Van den Broek Lohman Fonds

20 december 2022

De heer E. (Erik) Stotijn (67) te Nunspeet is de nieuwe voorzitter van het Bestuur van het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet. Erik werd geboren in Den Haag waar hij na de middelbare  school afstudeerde aan het Koninklijk Conservatorium voor Muziek, in de hoofdvakken schoolmuziek en piano.

Na verschillende bestuurlijke- en managementfuncties in de cultuur, kunst en mediasector, voornamelijk in de randstad, werd hij in 2013 de eerste directeur van het Noord-Veluws Museum in Nunspeet.

Erik Stotijn.jpg

Erik Stotijn in Veluvine bij F.A. Molijn

Hij heeft dit kunstmuseum opgezet en uitgebouwd tot een succesvol instituut dat binnen de Nederlandse museumwereld een unieke plaats heeft verworven en waardoor Nunspeet zich als de ‘kunstenaarsdorp’ ten volle kan presenteren.

Erik Stotijn woont al geruime tijd in Nunspeet, waar velen hem behalve als museumdirecteur kennen als samensteller en presentator van het klassieke radioprogramma 'Fermate' bij

RadioTV Nunspeet.

Erik Stotijn volgt Janderk Slothouber op die na vijftien jaar voorzitterschap statutair aftreedt.  

Laatste blijft vooralsnog als adviseur van het bestuur aan het Fonds verbonden.

Nieuwe zuil voor het Noord-Veluws Museum

08 oktober 2020

Het van de Broek Lohman Fonds heeft een nieuwe zuil voor het Noord-Veluws Museum mogelijk gemaakt. 

Zuil NVM 03.jpg
Zuil NVM 01.jpg
Zuil NVM 02.jpg

Pupillendoeltjes V Elspeet

28 augustus 2020

De jeugd van VV Elspeet heeft twee nieuwe pupillendoeltjes in gebruik genomen.

VV Elspeet.jpg

Wasgietapparaat voor De Blieë Bie

17 januari 2020

Bij de honderdjarige Elspeetse bijenhoudersvereniging De Blieë Bie werd donderdagavond 16 januari onder grote belangstelling een nieuwe kunstraatpers in gebruik genomen. Onze toeziend oog van voorzitter Van de Steeg werden de eerste wasplaatjes geperst door de dames Petra van Essen en Sophie Kramer van het in Nunspeet gevestigde bedrijf B&C International, wat de kunstraatpers bekostigde. Een kunstraatpers is in de imkerij onmisbaar. Hiermee worden voor alle imkers van de vereniging van natuurlijke bijenwas plaatjes geperst met voorgevormde raatstructuur, waarop honingbijen gemakkelijk raat kunnen uitbouwen.

 

De dames van B&C hadden bij een interne wedstrijd met als doel de teamgeest binnen B&C te versterken (de ‘Building Bridges Award’) een prijs gewonnen ter waarde van € 1000. Petra en Sophie bedachten dat sporten (zoals kickboksen en volleybal) samenbindend werkt en verdienden daarmee de prijs die moest worden besteed aan een goed doel. Aan het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet  werd gevraagd om een doel in de gemeente Nunspeet te zoeken en het oog viel op een project van bijenhoudersvereniging De Blieë Bie (www.bijenverenigingelspeet.nl).

Van de zomer, als de bijen volop vliegen, gaan de dames nog een keer terug om meer van de imkerij te weten te komen.

Blieë Bie
Blieë Bie
Blieë Bie
Blieë Bie
Blieë Bie

Fanfare Repertoire Festival 2019

19 december 2019

Bekijk hier het verslag en een film over het Fanfare Repertoire Festival 2019.

Fanfare Jeugdorkest.jpg

Gymnastiekvereniging ESV

16 november 2019

Gymnastiekvereniging ESV (Elspeet) is blij met de nieuwe grote trampoline, die aangeschaft kon worden dankzij het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet.

Gymnastiekvereniging ESV 01.JPG
Gymnastiekvereniging ESV 02.JPG

Snoezelen bij Philadelphia

07 november 2019

Bij Philadelphia, locatie Vierhouten, zijn drie snoezelkamers en drie snoezelbadkamers gerealiseerd. Veel bewoners ervaren de rust die deze ruimtes bieden.

Snoezel Vierhouten
Snoezelbadkamer Vierhouten

Pictura Veluvensis

07 oktober 2019

Op vrijdag 4 oktober vond in het Noord-Veluws Museum de opening plaats van de tentoonstelling Pictura Veluvensis, het Veluws landschap in beeld.

Deze tentoonstelling is een herhaling (zo veel mogelijk) van een tentoonstelling die in 1913 in Nunspeet werd gehouden. Samensteller Harry Tijssen hield een enthousiast verhaal over het opsporen van de schilderijen. Het gaat om schilders die in het begin van de 20ste eeuw naar Nunspeet kwamen om te schilderen, vaak in de open lucht.

In Museum Veluwezoom in Doorwerth wordt gelijktijdig een tentoonstelling onder dezelfde naam gehouden met werken van diverse Veluwse kunstenaars.

Een foto impressie van de opening, gemaakt door Albert Goeree.

NJO Muziekzomer Gelderland 2019

17 augustus 2019

Het slotconcert van NJO Muziekzomer Gelderland 2019 in Veluvine vond onder grote publieke belangstelling plaats op zaterdag 17 augustus. Het uit 5 jonge internationale musici bestaande Quintetto del Diablo gaf een zinderende voorstelling met hun warmbloedige en moderne interpretatie van Argentijns tangorepertoire.

In hun programma The Devil on the Dance Floor realiseerden zij een intrigerende eenheid tussen muziek, dans en licht.  De musici uit Nederland, Litouwen, Zweden en Argentinië en danseres Rosanna Boom ter Steege trakteerden het publiek op een explosie van energie, drama en expressiviteit.

Alle voorstellingen in Veluvine in het kader van NJO Muziekzomer Gelderland 2019 zijn dankzij steun van het Van den Broek Lohman Fonds aangeboden tegen een gereduceerd tarief.

Bekijk onderstaande foto's van de gehele muziekzomer in Nunspeet, gemaakt door Dick Baas, Peter Kwant en Tjaard Heikens.

Rythm & Bluestime

12 juni 2019

Rythm & Bluestime op 7 en 8 juni in Nunspeet. Het was voor muziekliefhebbers weer genieten van twee dagen live music in het centrum van Nunspeet en in diverse horeca gelegenheden.

 

Op donderdag 6 juni was er een swingend gospelconcert in Veluvine: The Black Gospel Experience in Concert. Een geweldig muzikaal festijn.

Gospelconcert Veluvine 05
Gospelconcert Veluvine 03
Gospelconcert Veluvine 01
Gospelconcert Veluvine 04
Gospelconcert Veluvine 02
R&Bluestime

Opening eindejaarsexpositie Vrije Academie Nunspeet

12 juni 2019

De heer J. Slothouber, voorzitter van den Broek Lohman Fonds, opende op 7 juni de eindejaarsexpositie van de Vrije Academie Nunspeet. Bekijk hieronder de opening. 

Aan het eind van elk studiejaar exposeren de studenten van de Vrije Academie gedurende twee weken hun werk. De expositie is te zien tot 22 juni 2019.

Diva Dichtbij

11 juni 2019

Bewoners van Klein Rhijnvis in Hulshorst konden dinsdag 11 juni genieten van een optreden van Diva Dichtbij, zingen van mens tot mens.
Diva Marianne van Houten zong bekende en minder bekende liederen voor de bewoners. Met de een maakt ze een dansje, met de ander zong ze een duet. De persoonlijke aandacht van de charmante Diva werd zeer gewaardeerd!

Marktconcert diverse Nunspeetse koren

2 mei 2019

Bijgaand enkele foto’s van het Marktconcert van diverse Nunspeetse koren op zaterdag 

1 juni op het Marktplein in Nunspeet. Een vrolijke middag met zang, zon en veel publiek!

Aggregaat Noorderheide

2 mei 2019

Jarenlang is de Werkgroep Noorderheide van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete aan het werk geweest met het restaureren van de piramides en waterwerken van D.G. van Beuningen op de Noorderheide, tussen Elspeet en Vierhouten.

Op 1 mei 2019 onthaalde de Werkgroep Noorderheide sponsoren en supporters van het project op stromend water in de gerestaureerde beken. Bij die gelegenheid werd een nieuw, fluisterstil aggregaat in werking gesteld dat zorgt voor de benodigde elektriciteit voor de waterpompen.

Hier een fotoverslag, met de ontvangst bij het hek van Noorderheide, het praatje door Jaap van Eijck, de motor achter de werkgroep, met onder zijn gehoor vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, de terreineigenaar, het in bedrijf stellen van het fluisterstille aggregaat door Janderk Slothouber, de voorzitter van het Van den Broek Lohman Fonds uit Nunspeet, en de terugtocht langs de beek, waar water in stroomt.

Donatie B&C

10 april 2019

Op 9 april kreeg het bestuur van het Van den Broek Lohman Fonds een cheque van € 1000 aangeboden van B&C International.

Twee medewerksters van B&C, Petra en Sophie, hadden in het kader van de Building Bridges Award van B&C de tweede prijs gewonnen ter waarde van € 1000. De Building Bridges Award is een wedstrijd binnen B&C met als doel de teamgeest binnen het bedrijf te versterken. Petra en Sophie bedachten dat sporten (zoals kickboksen en volleybal) samenbindend werkt en verdienden daarmee de tweede prijs.
De prijs moest besteed worden aan een goed doel. Petra en Sophie kozen het Van den Broek Lohman Fonds. De diversiteit van de projecten spreekt hen aan en ze vinden het leuk dat het geld binnen de gemeente Nunspeet wordt besteed.

Het bestuur gaat er zorgvuldig over nadenken aan welke aanvraag de gift zal worden besteed en zal dat melden aan de winnaars van de Award.

Na de aanbieding van de cheque volgde nog een korte rondleiding door het bedrijf. 

Donatie B&C 02
Donatie B&C 01
donatie B&C

Concert Veluvine

03 april 2019

Op 3 april was er voor de bewoners van diverse verzorgingshuizen en hun begeleiders weer een prachtig concert in Veluvine.

Het publiek verwachtte een optreden van het Duo Maas (fluit en piano) van Muziek in Huis. Helaas werd een van de musici ziek.

Gelukkig is er dan in Nunspeet muzikaal talent. Onze dorpsgenoot Kevin Siebelink van de Pianoshow verzorgde een swingend optreden met prachtige pianomuziek en zang. Bekende en minder bekende liederen passeerden de revue, waarbij Kevin zijn publiek af en toe graag liet meezingen. In het voorjaar zingt iedereen natuurlijk graag over tulpen uit Amsterdam.

Concert Muziek in huis
Concert Muziek in huis 01

Kunstproject basisscholen

02 februari 2019

In de maanden januari tot maart bezoeken leerlingen van basisscholen in Nunspeet de tentoonstelling van Marjolein Bastin in het Noord-Veluws Museum.

Op school hebben ze zich door middel van een lesbrief voorbereid op wat ze te zien krijgen. Ook hebben ze geleerd hoe je je in een museum gedraagt.

Tijdens het bezoek maken ze een tekening van een vogel, insect, muis of ander dier.

Vervolgens gaan ze onder leiding van een docent naar de Vrije Academie.

Groep 3/4 gaat aan de slag met verf en schildert daar in een kader gras en kleine beestjes.

Groep 5/6 krijgt een kistje voor zich met diverse materialen en mag daar een insect of vogel van maken.

Groep 7/8 maakt op plexiglas een droge ets van een insect.

Kunst voor kinderen
Kunst voor kinderen
Kunst voor kinderen
Kunst voor kinderen
Kunst voor kinderen
Kunst voor kinderen

Bezoek VisiteClowns aan Philadelphia Nunspeet

11 december 2018

Onlangs brachten twee clowns van de Stichting VisiteClowns (een collectief van professionele clowns die spelen voor mensen met dementie en mensen met een verstandelijke beperking, www.visiteclowns.nl) een bezoek aan Philadelphia Nunspeet, locatie Watersnip.

De bewoners genoten van het bezoek van de clowns, die op geheel eigen wijze contact leggen met de bewoners.

Het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet sponsorde deze bezoeken.

Watersnip 1 181021-1.jpg
Watersnip 2 181021-1.jpg

Nieuwe caps voor de jeugdige zwemmers

09 november 2018

De jeugdige zwemmers van de Z. &. P. C. Nunspeet hebben nieuwe waterpolo caps gekregen. Zie het verslag op de website van de club

Zwemcaps Nunspeet.jpg

Piano Vierhouten

07 november 2018

De Dorpsvereniging Vierhouten, het Vierhouterkoor en het Popkoor4HOUTEN zijn bijzonder blij met de piano die met steun van het Van den Broek Lohman Fonds is aangeschaft.

"We hopen er jaren met plezier gebruik van te kunnen maken" aldus het bestuur van de Dorpsvereniging Vierhouten.

Piano Vierhouten
Piano Vierhouten
Piano Vierhouten

'Zwaan zoekt een vriendje'

12 oktober 2018

Kleuters van alle basisscholen in de Gemeente Nunspeet bezoeken in de periode van 2 tot 18 oktober de beeldentuin van het Kröller Müller Museum.

Op school hebben ze via een boek, filmpjes en liedjes met een aantal beelden kennis gemaakt. Bij hun bezoek aan de tuin hollen ze gelijk op de beelden af die ze kennen: zoals de Schreeuw, de Wolkenherder, de Grote Man van de Nacht en natuurlijk Zwaan, de hoofdpersoon van het boek.

Bij elk beeld krijgen ze vragen of doen ze een spelletje. En bij het afscheid roepen ze: 'dag Zwaan'.

Zwaan zoekt vriendje
Zwaan zoekt vriendje
Zwaan zoekt vriendje
Zwaan zoekt vriendje
Zwaan zoekt vriendje

Materialenhok VV Vierhouten

01 oktober 2018

Met steun van het Van den Broek Lohman Fonds heeft 

VV Vierhouten een nieuwe schuur voor hun materiaal gemaakt.

Materialenhok Veldvoetbal Vereniging Vie
Materialenhok Veldvoetbal Vereniging Vie

Opening Pannaveld VV Elspeet

25 september 2018

Zaterdag 22 september is het pannaveld voor de jeugd bij VV Elspeet geopend. 

Het Van den Broek Lohman Fonds heeft bijgedragen aan het pannaveld.

Nieuwe piano Veluvine

10 september 2018

Veluvine heeft nu een nieuwe piano. Van den Broek Lohman Fonds heeft de aanschaf mede mogelijk gemaakt. 

Tijdens een benefietconcert bespeelde Christiaan Kuyvenhoven de nieuwe piano. Hij werkte ook mee aan de keuze voor de piano.

NJO Muziekzomer 2018

8 augustus 2018

De jaarlijkse fietstocht met Veluvine als vertrek- en eindpunt markeert de start van de NJO Muziekzomer. Ditmaal waren er twee fietstochten op een zeer warme zaterdag 4 augustus met in totaal ca 250 deelnemers. Jonge talentvolle musici verzorgden vier mini-concerten met uiteenlopende werken voor met name koperblazers. De locaties waren Veluvine (2x), Het Verscholen Dorp en de Golfbaan.

Tijdens het afsluitende concert in Veluvine verrasten Zhengqiu Chen aan de vleugel en Robert Visser op euphonium het enthousiaste publiek met maar liefst drie toegiften.

Meester Leerling 50 jaar Vrije Academie Nunspeet

9 augustus 2018

In 2018 bestaat de Vrije Academie Nunspeet 50 jaar! Ter gelegenheid van dit jubileum is er in het naast gelegen Noord-Veluws Museum een overzichtstentoonstelling van kunstenaars die in de afgelopen 50 jaar als docent verbonden zijn geweest aan de Vrije Academie. Het werk van de kunstenaars-docenten wordt aangevuld met werken van hun leerlingen. Vandaar 'Meester-Leerling'. De expositie is tot en met 23 september 2018 in het Noord-Veluws Museum. 

De jubileumexpositie is mogelijk gemaakt mede dankzij substantiële financiële bijdragen van het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet en de Adriana Hoogenboom Stichting. De bij de expositie behorende uitgave is mede mogelijk gemaakt door het Van den Broek Lohman Fonds Nunspeet.

affiche-50jaar VAN.jpg

Rhythm & Bluestime Nunspeet 2018

18 juni 2018

Op 18 en 19 mei konden muziekliefhebbers voor de 21ste keer genieten van Rhythm & Bluestime
op het marktplein in Nunspeet. De organisatoren hadden weer een afwisselend programma samengesteld.

Feestelijke middag Oranjevereniging Elspeet

26 april 2018

Voor de kinderen een prachtige voorstelling in het Kulturhus in Elspeet